Pieczenie własnego chleba. 3 powody, by to robić
Podczas wiosennego lockdownu domowe pieczenie chleba świeciło prawdziwe triumfy popularności. Świadczył o tym między innymi brak drożdży i mąki na sklepowych półkach.
- Zawsze świeże pieczywo
- Wiesz co jesz – bez szkodliwych dodatków
- Oszczędzasz pieniądze
Co ważne, wielu z nas wraz z uspokojeniem sytuacji wcale nie porzuciło tego nawyku. Jesienna fala pandemii może zaś skłonić do niego pozostałych. Przemawia za tym wiele argumentów – my wybraliśmy 3 najważniejsze.
Zawsze świeże pieczywo
Zakup świeżego pieczywa w okresie, gdy szaleją chorobotwórcze drobnoustroje jest dość ryzykowny. Alternatywą dla niego może być paczkowany chleb, jednak ten nie jest już tak smaczny. Tymczasem osoby piekące własne pieczywo zawsze mają dostęp do świeżego, ciepłego chleba.
Wiesz co jesz – bez szkodliwych dodatków
Gotowe, paczkowane pieczywo dostępne w najpopularniejszych sieciach handlowych nie należy do najzdrowszych. Piekąc chleb w domu mamy zaś pełną kontrolę na tym, jakie składniki się w nim znajdą.
Oszczędzasz pieniądze
Nie sposób zapomnieć też o tym, że własnoręcznie upieczony chleb jest znacznie tańszy od tego, który kupilibyśmy w dobrej piekarni.
Piekłbym, ale niestety nie ogarniam obsługi piekarnika 😀
Trzeba najpierw umieć piec cokolwiek 😀
Próbowałem, dopiero gdzieś tak za 4 razem wyszedł w miarę jadalny
Przynajmniej wie się dokładnie, jakie składniki ma ten chleb 🙂
Próbowałem dwa razy i na razie sobie odpuszczam 😀
Może po tym artykule się odważę 🙂
Pieczenie wymaga wprawy po prostu
Są teraz chyba specjalne maszynki do pieczenia chleba
Jak dla mnie za dużo zachodu, skoro można pójść i sobie kupić dobry chleb bez problemu
Dla mnie za dużo zachodu, bo wychodzi mi gorszy niż sklepowy 🙂
Ostatnio widziałem fajny przepis na chlebek czosnkowy
Świeży domowy chleb to jest to!
Dzięki za super wpis!
Nic się nie równa z takim domowym chlebem
Dzięki za wpis! 🙂