Ogrodowy piec do pizzy – czy warto?
Podwórka i ogrody stały się w ostatnim czasie idealnym miejscem do odpoczynku i rekreacji dla całej rodziny oraz odpowiednią przestrzenią do spotkań z przyjaciółmi. W polskim klimacie w tej roli wykorzystuje się je głównie latem, jednak – dzięki odpowiedniemu wyposażeniu – jesień, a nawet łagodniejsze zimowe dni również będą odpowiednie. Ciekawym pomysłem na urozmaicenie tej przestrzeni jest piec do pizzy.
Ogrodowy piec do pizzy to tylko jeden z wielu pomysłów na zewnętrzne miejsce przygotowywania posiłków. Dużą popularnością cieszą się grille murowane, także z wędzarnią, oraz palenisko.
Wszechstronne piece ogrodowe
Ogrodowe piece do pizzy mogą być opalane tradycyjnie drewnem lub gazem. Oba warianty stanowią ciekawą propozycję nie tylko dla miłośników włoskich smaków. Mogą zostać umieszczone bezpośrednio na trawniku, na tarasie lub patio.
Sposób działania pieca do pizzy zapewnia wyjątkowe kulinarne wrażenia. Szczególnie drewno nadaje intensywny aromat i głęboki smak, nieosiągalne w zwykłym piekarniku. Na włoskim placku możliwości się nie kończą. Z powodzeniem przygotujesz także chleb z chrupiącą skórką, mięso i zapiekanki.