Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado to skarbnica składników odżywczych. Dlatego warto spożywać je każdego dnia. Sprawdź, jakie są największe zalety tego pysznego owocu!

Zalety jedzenia awokado

Jest wiele powodów, dla których warto jeść awokado. Jakie są najważniejsze zalety tego owocu?

  • Jest bogaty w zdrowe tłuszcze, które pozwalają regulować poziom cholesterolu i trójglicerydów – dlatego doskonale sprawdza się w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego;
  • Wspomaga odchudzanie (dzięki wysokiej zawartości zdrowych tłuszczy i błonnika);
  • Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób chorych na cukrzycę;
  • Obniża ciśnienie krwi, dlatego jest idealny dla osób z nadciśnieniem;
  • Zawiera sporo luteiny, dlatego powinny go jeść osoby, które chcą zadbać o wzrok;
  • Znajdziemy w nim witaminę K, która jest niezbędna dla zdrowia kości;
  • Zawiera kwas foliowy, który bierze udział w produkcji serotoniny, zwanej hormonem szczęścia;
  • Dzięki wysokiej zawartości witaminy E poprawia wygląd cery;
  • Jest pyszne i świetnie sprawdza się jako składnik różnego rodzaju dań i przekąsek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Comments links could be nofollow free.