Dlaczego warto jeść kiszonki?
Kiszonki, czyli kiszone ogórki czy kiszona kapusta, ale także inne kiszone warzywa to cenny składnik dla naszego organizmu. Dlaczego? Obecność bakterii kwasu mlekowego sprawia, że stanowią one naturalny probiotyk, przez co wpływają na odporność organizmu. Ale to nie jedyne składniki odżywcze, które dzięki nim przyswajamy. Zawierają także witaminy z grupy B oraz witaminę C. Spożywanie kiszonej kapusty uzupełnia organizm o izatiocyjaniny, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Produkty kiszone polecane są praktycznie dla każdego i raczej nie występują większe przeciwwskazania co do ich przyjmowania. Szczególnie polecane są dla osób:
- mających problemy z odpornością
- z nawracającymi problemami trawiennymi
- po antybiotykoterapii
- stosujących dietę bezmleczną, które nie spożywają produktów zawierających kwas mlekowy
- mających problemy z apetytem
Jedzenie kiszonek jest bardzo zdrowe, należy jednak pamiętać, że zawierają one sporą ilość soli. Spowodowane jest to sposobem ich przyrządzania. W związku z tym zbyt duża ich ilość nie jest polecana dla osób z nadciśnieniem. Jednak kiszone produkty zawierają jeszcze jeden istotny składnik – acetylocholinę. Powoduje ona, że naczynia krwionośne się rozszerzają przez co ciśnienie krwi się obniża, a akcja serca spowalnia.
Bakterie kwasu mlekowego – Twój sojusznik w walce o odporność
Bakterie probiotyczne mające wpływ na działanie układu immunologicznego to nie jedyny składnik pozytywnie wpływający na nasz organizm. Warto pamiętać, że produkty kiszone to także soki. Przykładem jest kiszony sok z buraków, który poleca się spożywać codziennie. Ma on pozytywny wpływ nie tylko na układ pokarmowy, ale także na krwionośny i nerwowy. Pomaga obniżyć poziom tłuszczów, a także wzmacnia układ kostny. Jego prozdrowotne właściwości wynikają z niskiego odczynu pH oraz z pożytecznych bakterii, które zawiera. Choć świeże warzywa zawierają istotne składniki odżywcze, to kiszonki mają udowodniony zbawienny wpływ na nasz organizm.
Warzywa i owoce w zdrowej formie
Ważne, by nasza dieta była różnorodna. Poza kiszonkami, warto spożywać także warzywa i owoce w innych formach.
Soki warzywne
Picie warzywnych soków to prostu sposób na dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości warzyw dziennie. Dzięki lekkiej formie możemy zabrać je ze sobą do pracy czy szkoły, a także wypić na kolację, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie czegoś zdrowego, a chcemy zapewnić sobie uczucie sytości. Poza popularnymi warzywami na soki jak marchewka czy buraki, warto sięgnąć czasami po inne składniki. Przykładem jest pietruszka. Sok z pietruszki dostarcza wielu niezbędnych mikro i makroelementów, a także witamin. Ciekawostką jest, że odświeża oddech, nawet lepiej niż mięta. To dzięki temu, że zapobiega nadmiernemu rozrostowi flory bakteryjnej w jamie ustnej.
Powidła
To także sposób na codzienna dawkę witamin. Ważne jest aby stosować powidła bez cukru. Mogą być zrobione z praktycznie każdego rodzaju owoców i z pewnością każde posiada inne oddziaływanie na nasz organizm. Dla przykładu powidła śliwkowe zawierają polifenole, czyli popularne antyoksydanty, które regulują pracę wolnych rodników w naszym organizmie.
Dodaj komentarz